2017 Οδοντικός και αρθοδοντικός έλεγχος.

Οδοντικός και ορθοδοντικός έλεγχος σε μαθητές

Οδοντιατρικός και ορθοδοντικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε, για προληπτικούς λόγους, σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Άνδρου και στις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, το τριήμερο 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου 2017.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων, η οποία παρείχε τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την εξέταση των παιδιών.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι οδοντίατροι Λαζαρίδης Γιώργος, Λαζάρου Κώστας, Μαγείρου Άννα, Παλαιοκρασσά-Σουσούδη Κατερίνα, Παφίλης Αναστάσης, Τέντες Παντεζής, Τσουμέζης Αντώνης και οι ορθοδοντικοί Βασταρδή Ελένη και Ζαρμπή Κατερίνα.

Εξετάστηκαν 464 μαθητές σε σύνολο 668, ποσοστό 70%, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Για μεγάλο μέρος από τους υπόλοιπους μαθητές δεν είχε δοθεί συγκατάθεση των γονιών τους, κάτι που μας προκάλεσε κατάπληξη και προβληματισμό.

Οι οδοντίατροι εξέτασαν τα παιδιά και ενημέρωσαν για την στοματική κατάστασή τους μέσω των βιβλιαρίων υγείας τους, συμβούλεψαν τους μαθητές για τη σημασία της πρόληψης καθώς και για την ανάγκη επίσκεψη στον οδοντίατρο από μικρή ηλικία.

Οι ορθοδοντικοί που διενέργησαν τον έλεγχο των 464 μαθητών διαπίστωσαν ορθοδοντικά προβλήματα μετρίου ή σοβαρού βαθμού σε ποσοστό 65%, ενώ επισήμαναν ότι σε ποσοστό 16% η έγκαιρη προληπτική ορθοδοντική αγωγή θα μπορούσε να περιορίσει ή και να αποτρέψει την ανάγκη για μετέπειτα ορθοδοντική θεραπεία.

Οι παρατηρήσεις αυτές υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ορθοδοντικών προβλημάτων από ειδικό ορθοδοντικό, σε παιδιά ηλικίας 7-8 ετών, σε συμφωνία και με την οδηγία της παγκόσμιας ορθοδοντικής κοινότητας. Η προτροπή αυτή αποτέλεσε τον λόγο που ο ορθοδοντικός έλεγχος στη συγκεκριμένη δράση αφορούσε σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, που, παρ’ ότι πολύ νεαρά για πλήρη ορθοδοντική θεραπεία, είναι απολύτως κατάλληλα για προληπτική αγωγή.

Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στα παιδιά των νηπιαγωγείων του νησιού στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Στο παρελθόν είχε γίνει αντίστοιχη εκστρατεία ενημέρωσης, ορθοδοντικής από την κυρία Ζαρμπή και οδοντιατρικής από τον αείμνηστο Κωστή Καλαμπαλίκη, ο οποίος είχε οργανώσει πολλές φορές προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης σε μαθητές της Άνδρου. Αξίζει να μνημονευθούν και εδώ το έργο και η προσφορά του στην οδοντιατρική επιστήμη.

Κοινοποίησε ή στείλε αυτήν τη σελίδα στους φίλους σου:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top