Νέο μουσείο μοντέρνας τέχνης στην Αθήνα.

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή: Νέο μουσείο στην Αθήνα

Στις αρχές του Φθινοπώρου ετοιμάζεται να υποδεχτεί το φιλότεχνο κοινό το επιβλητικό κτήριο που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, επί της οδού Ερατοσθένους 13, το οποίο θα στεγάσει το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Το νέο μουσείο, στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο που προήλθε από την αρμονική συνδιαλλαγή ενός διατηρητέου μεσοπολεμικού κτίσματος και μίας σύγχρονης προσθήκης. Η ανέγερσή του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Η επιλογή του σημείου έγινε με κριτήριο την επιθυμία του ζεύγους Γουλανδρή το μουσείο να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, εντός του πολιτιστικού άξονα της Αθήνας που περικλείει τα μεγάλα μουσεία της πόλης, και σε σημείο εύκολα προσβάσιμο για τους επισκέπτες.

Στο μουσείο, που έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και εκτείνεται σε 11 ορόφους, θα εκτεθούν σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Miró, Giacometti, Balthus, καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης.

Επίσης, θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενταγμένων στην εκθεσιακή πολιτική με την οποία το Ίδρυμα δραστηριοποιείται τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια. Στους υπόλοιπους χώρους θα λειτουργήσουν το πωλητήριο και το café-restaurant του μουσείου, βιβλιοθήκη τέχνης, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων.

Το έργο περιλαμβάνει και την αναμόρφωση της πλατείας Αγ. Σπυρίδωνα που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή προς το Δήμο Αθηναίων.

Μελετητές:

  • Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ι. & Α. Βικέλας και Συνεργάτες
  • Αρχιτεκτονική Μελέτη αμφιθεάτρου και πωλητηρίου: Νικόλαος Μουστρούφης
  • Στατική Μελέτη: Γ. Λάμπρου & Συνεργάτες
  • Μελέτη Η/Μ: L.D.K. Σύμβουλοι Μηχανικοί AE
  • Ακουστική Μελέτη: Gottfried Schubert
  • Μελέτη Διαμόρφωσης Πλατείας και περιβάλλοντος χώρου: Studio 75
  • Μελέτη Σήμανσης: Μικρή Άρκτος
  • Διεύθυνση Έργου: Ν. Κ. Μαλατέστας & Συνεργάτες
  • Διεύθυνση Κατασκευής: Frank E. Basil

Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, 106 74 Αθήνα
Τ: 210 7252896
www.goulandris.gr

Κοινοποίησε ή στείλε αυτήν τη σελίδα στους φίλους σου:

Scroll to Top