2019 Φάρος Τουρλίτης UNESCO.

Ο Φάρος Τουρλίτης στον κατάλογο της UNESCO

Ο Φάρος Τουρλίτης θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξή του.

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο που αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Δήμος Άνδρου ενημερώνει ότι προχωρούν θετικά οι διαδικασίες για την ένταξη του φάρου «Τουρλίτη» στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενέργειες για την προώθηση του θέματος ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνεργασία του Δήμου Άνδρου με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου ο ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας φάρος να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της UNESCO. Πλέον, αναμένουμε την κατάλληλη κατεύθυνση από το ΥΠ.ΠΟ. και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκρότηση ενός στοιχειοθετημένου και ολοκληρωμένου φακέλου.

Ο «Τουρλίτης» αποτελεί σύμβολο της μακρόχρονης ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της Άνδρου. Εκτός από την ανεκτίμητη αισθητική και πολιτιστική του αξία, ξεχωρίζει γιατί είναι ο πρώτος «αυτόματος» φάρος της Ελλάδας και ο μοναδικός στον κόσμο κτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα, σημαντική είναι η προσπάθεια του Δήμου Άνδρου για την ένταξη του Κοιμητηρίου της Χώρας στον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE). Έχουμε, ήδη, καταθέσει αίτηση και αναμένουμε την έγκριση από το δίκτυο, που –μεταξύ άλλων- θα δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε διάφορα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη συντήρηση και προβολή του Κοιμητηρίου.

ΠΗΓΗ: Δήμος Άνδρου

Κοινοποίησε ή στείλε αυτήν τη σελίδα στους φίλους σου:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top